Setter Köpek Eğitimi Nasıl Verilmeli?

Köpek eğiticisi veya köpeğin sahibi iyi bir psikoloji ve sabırla hareket etmelidir. Köpeğin eğitimi esnasında köpeği anlayabilmek istek ve beklentilerini çözebilmek köpekle olumlu bir enerji kurabilmek köpeği kısa sürede ve doğru şekilde eğitebilmek açısından oldukça önemlidir.

Köpek eğitimi çok tekrar ve büyük sabır gerektiren bir durum olmasına rağmen normal düzeyde zekaya sahip olan bir köpek uzun zaman alsa da belli bir süre sonra mutlaka komutlara cevap verir hale gelecektir.

Genel olarak köpek eğitiminde kalıtım eğitmenin rolü köpeğin özel yetenekleri ve ırk özellikleri gibi faktörler önemlidir.

Setter köpek eğitimi nasıl verilmeli diye bir soruyla karşılaşıldığında bunun cevabı köpeğin eğitiminin bebekken verilmesi gerektiği olmalıdır. Çünkü setter cinsi köpeğe bebekken verilen eğitim öğrenmesi ve uygulaması açısından çok daha kolaydır. Yaşın artmasıyla köpeğin öğrenme ve uygulama hızı azalmaktadır.

Setter Köpek Eğitimi Nasıl Verilmeli?

Setter Köpek Eğitimi Nasıl Verilmeli?

  • Köpeğe komut verilirken hem sözlü hem de işaret ile göstererek komut verilmelidir.
  • Komutların açık net ve kesin olmasına özen gösterilmelidir. Çünkü köpek el ve ses koordinasyonu olmayan komutları anlamakta güçlük yaşar.
  • Komut ses tonuyla da vurgulanmalıdır ve bu ses tonunda vurgu her zaman aynı şekilde olmalıdır.
  • Komutlar tek heceli olursa köpek bu komutları daha rahat algılar ve daha rahat bir şekilde uygulayabilir.
  • Komutlar hep aynı ses tonuyla aynı el ve vücut hareketleriyle aynı şekilde sürekli olarak tekrarlanmalıdır.
  • Köpek eğitimi esnasında 20 dakikalık çalışmalar arkasından mola verilmelidir çünkü köpeklerin dikkati maksimum 20 dakikadır en geç 20 dakika içinde dikkatleri dağılır ve bu saatten sonra yapılacak olan çalışma verimli bir çalışma olmaz.
  • Köpek eğitiminde ödül ve ceza sistemi uygulanmalıdır. Köpeğin komuta doğru cevap vermesiyle verilen ödül onun daha başarılı olmasını sağlar. Köpeğe ödül mamaları dışında başını okşayarak ona adıyla hitap etmek onunla oyun oynamak sevdiği şeyleri yapmak ta ödüldür.

0 – 6 Ay Arası Yavrulara Eğitim Nasıl Verilir?

Köpeklere doğduğundan altı aylık olana kadar herhangi bir itaat eğitimi verilmez ancak itaat eğitimine hazırlık yapılır. Yapılan bu hazırlıkla köpek 6. ayından sonra alacağı itaat eğitiminde daha başarılı olur.

  • İlk altı ayda köpek sürekli olarak okşanıp sevilmeli ve sürekli yakın bir ilişki içerisinde olunmalı. Bu köpeğin ileride çekingen ve korkak olmaması açısından oldukça önemlidir.
  • Köpeğe çok uzun bir isim verilmemelidir bir iki heceli bir isim kullanılmalıdır ve sürekli aynı isimle çağırılmalıdır.
  • Köpeğe belirli bir yemek saati oluşturmak gerekir. Her gün aynı aralıklarla aynı saatlerde ve genelde aynı yiyecekler yedirilmelidir. Bu yemek yeme düzeni köpeğin hem sindirim sistemi hem boşaltım sistemi hem de eğitimi kolay algılayabilmesi açısından oldukça önemlidir.
  • Büyük köpeklerin tasma alışması çok zor ve zahmetli olduğu için köpekler tasma bebekken alıştırılmalıdır. Tasma seçiminde de tasmanın yumuşak deriden yapılmış olmasına ve hafif bir tasma olmasına dikkat edilmelidir. Belli bir süre sonra da tasmaya ince ve zayıf bir zincir takılarak köpek zincire de alıştırılmalıdır.

6- 12 Aylık Köpeklere Eğitim Nasıl Verilir?

  • Altı aylıktan büyük olan köpek artık bebeklikten çıkmış büyümüş ve komutları öğrenmeye hazır duruma gelmiştir.
  • Artık köpek bu dönemde gel git bak yat kalk gibi tek heceli komutları anlayabilir ve belli çalışmalardan sonra bu komutlara cevap verebilir.
  • Komutlar verilirken ses tonu çok önemlidir komutu verirken hep aynı ses tonuyla verilmesi gerektiği unutulmamalıdır ses tonu köpekler için belirleyici bir durumdur kelimelerden ziyade ses tonunu daha rahat algılayıp cevap verebilirler.
etiketlerETİKETLER
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Setter Köpek Eğitimi Nasıl Verilmeli?