Köpek eğitmeni olmak için gerekenler sorusuna cevap vermek için öncellikle köpekleri çok sevmek ve bu hayvanların kendilerine has yaradılışlarına alışık olmak gerekir. Köpekler diğer evcil hayvanlara göre insanlara ve sosyal yaşama daha uyumlu hayvanlardır.Aynı zamanda eğitime yatkın ve itaatlere uymaya karşı daha pozitiftirler.
Köpek eğitmeni olmak isteyen kişi her şeyden önce köpekleri çok iyi tanımalı, onlarla arasında kısa sürede bağ kurabilmelidir.Köpek eğitmeni olacak kişi köpeklerin psikolojik ve fiziki farklarını göz ardı etmemeli ve değişik cinslerdeki ve farklı coğrafi şartlara alışık olanların aralarındaki farkları iyi gözlemlemiş olmalıdır.Dünyada bu meslek grubunda çalışan pek çok uzman vardır.Ülkemizde gitgide hayvan sever ve özellikle köpek besleyen insan sayısı arttıkça ve köpeklerine daha iyi koşullarda yaşam şartları verirken aynı zamanda sosyal ortamlarda,kapalı mekanlarda köpekleri ile sorunsuz yaşamak isteyen insanların ilk başvurduğu yer köpek eğitim merkezleri olmaktadır.Bu nedenle bu meslek daha çok uzmana ve daha fazla köpek eğitim merkezine ihtiyaç duymaktadır. Büyük şehirlerde son yıllarda artan nüfusla birlikte özellikle şehre yakın açık alanlarda köpek eğitim merkezleri kurulmaktadır.
Köpek eğitim merkezleri eğitim süresi boyunca köpek pansiyonculuğu hizmeti de vermekte olup, bu ayrı bir iş kolu olarak gelişmektedir. Pek çok köpek eğitim merkezi bünyesinde modern binalar ve barınaklar inşa ederek, eğitim süresi boyunca köpeklerin köpek çiftliği ortamında kalması ve bu şekilde köpek eğitmenleri tarafından daha yoğun bir ilgi ile takip edilmesi sağlanmaktadır. İyi bir köpek eğitmeni olmak için çok köpeğe eğitim vermiş olmak gerekir. Bu sayede daha fazla cinste köpek tanımak mümkün olup, köpek eğitmeni kendisini daha fazla geliştirebilir. Aynı zamanda eğitmen kişi, eğitimlere katılan köpeklerin sahipleri ile daha yakın ilişkiler kuracağından, ileride mesleki kazancı arttıran bir iş çevresine sahip olacaktır.
Köpek eğitmeni olmak için hangi şartlar ve özellikler gerekir derken eğitmenin sahip olması gereken karakter özellikleri şu şekilde sıralanabilir. Çok sabırlı, hep güler yüzlü, pozitif, sakin yapısı olan, beden dilini iyi kullanan, dikkatli, sportmen, sağlıklı ve bedeni rahatsızlıkları olmayan, toleranslı ve bu meslekte olan gelişmelere ve yeniliklere açık, modern bakış açısına sahip, insanlara karşı anlayışlı, araştırmacı ve dünyadaki tüm köpek ırklarını tanıyan, özellikle köpeklerle yaşamaktan zevk alan,kolay sıkılmayan,köpekleri eğitirken profesyonel yaklaşımlar sergileyen, şiddet kullanmayan, sportif bir kişi olmalıdır. Dış mekanlarda ve her tür hava şartında çalışmayı sevmelidir. Zaten bu meslekte iletişim yönü kuvvetli kişilerin çok başarılı oldukları görülmektedir.
Köpek eğitmeni olmak için sorusunun b ir diğer cevabı ise köpek eğitmeni olmak için alınacak ilk kursun kim arasından verileceğidir. Kurslar konusunda farklı eğitim yerleri vardır. İyi bir eğitmen olmak için ilk kursun önemi büyüktür. Bu meslek alanında uzun yıllardır çalışmakta olan uzman köpek eğitmenleri bulunmalı ve onların ders verdiği kursalar kayıt olunması gerekir. Kurs süresi genel olarak iki aydır ama bu yeterli değildir. Kursta temel eğitmenlik öğretilir ama pratik bu mesleği yapmaya başlayacak kişi için çok mühimdir. Ne kadar çok branşta bilgi ve eğitim alınırsa o kadar iyi bir köpek eğitmeni olunur.
Türkiye’nin pek çok şehrinde açılmış kurs merkezleri vardır, internette kolayca bilgilerine ulaşmak mümkündür. Köpek eğitmeni adayları bu kursları önce detaylı olarak incelemeli ve ardından yerinde ziyaret ederek kendilerine uygun kurs merkezine kayıt olarak mesleğe ilk adımı atabilirler. Kurs bittikten sonra isteyen kişiler için staj imkanı sağlanır. Köpek eğitmeni adayları farklı eğitim branşlarında açılan ekstra uzmanlık branş kurslarına devam edebilir.
Köpek Eğitmeni Olmak için Gerekenler
Yorum Yaz