Köpek eğitmeni dünyanın en zor mesleklerinden biridir, çünkü iletişim kuracağınız canlı bir köpektir ve zaten sizden hem fiziki hem de ruhi olarak çok başka bir yaradılışa sahiptir. Bu yüzden hem insan olarak hem de bir eğitmen olarak hareket edecek olan eğitmen, psikolojik olarak bu mesleği uzun süre yapmaya gereken özelliklere sahip olmalıdır. Sabırlı, güler yüzlü, gelişmeler ve yenilikler açık, farklı kültür ve gruptaki insanlara karşı anlayışlı, araştırmacı, köpek ırklarını iyi tanıyan, insan-hayvan ilişkilerine uyumlu, hareketli ve sportif olan,uzun çalışmalar ve dışarıdaki alanlarda,yaz ve kış hava şartlarında çalışmaya uygun,sağlık problemi olmayan,hijyen kurallarına önem gösteren, iletişim yönü kuvvetli gibi bazı özellikler taşıyan kişilerin çok başarılı köpek eğitmeni oldukları görülmektedir. Bu özellikler sahip olan uzmanlar hem çok başarılı olmakta, hem de sektör haline gelmeye başlayan köpek eğitimi alanında önemli maddi kazançlar ve tanınmışlık kazanmaktadırlar.
Köpek eğitmeni olacak kişi için çok farklı branşlardan seçim yapma imkanı vardır. Bu branşlar şunlardır:
1-İş köpekleri köpek eğitmeni
2-Adli hizmet köpek eğitmeni
3-Ceste arama köpek eğitmeni
4-İz takibi köpek eğitmeni
5-Arama Kurtarma Köpeği eğitmeni
6-Bomba Köpeği eğitmeni
7-Koruma ve Devriye köpek eğitmeni
8-Mayın arama köpeği Eğitmeni
9-Narkotik arama köpeği eğitmeni
10-K-9 Köpeği eğitmeni gibi branşlar bulunmaktadır. Köpek eğitmeni olmak isteyenler bu sayılan branşların en az 3 tanesinde uzmanlaştıklarında , uzman eğitmen olarak kolaylıkla piyasada iş bulabilir, aynı zamanda devlete ait kurumlarda (jandarma, polis, Türk Silahlı Kuvvetleri, Sivil Savunma )çalışma imkanına sahip olabilirler. Ülkemizde gitgide artan bir istihdam olanağı sağlayan bu meslek içim maalesef henüz üniversitelerde ve meslek liselerinde bölüm açılmamış olmakla birlikte,özel kursların sayısı gün geçtikçe artmakta olup, uzman eğiticilerin eğitmen yetiştirdiği görülmektedir.
Ayrıca pek çok yabancı köpek eğitmeni Türkiye ye gelip, kısa süreli seminerler vererek kursiyerlere ve katılımcılara sertifika vermektedir. Yabancı uzmanların düzenlediği bu seminerlere katılmak için en az bir yabancı dil bilmek gerektiğinden, köpek eğitmeni olmak isteyen adayların yabancı dil bilmesi kendi gelişimleri ve eğitimleri için çok gerekli ve önemli bir konudur. Köpek eğitmeni olmak için altın bazı kurallardan en önemlisi sürekli gelişmeler ve dünyadaki yeni eğitim tekniklerini öğrenmeye açık olmaktır. Köpek eğitimi için yazılmış makaleleri okumak, çıkan dergileri takip etmek,yapılan seminerlere ve eğitimlere çokça katılmak, uzman eğitmenlerin öğütlerini ve tecrübelerini öğrenmek için çaba sarf etmek ve acemi eğitmenlik döneminde pek çok köpek çiftliğinde stajyer ve asistan köpek eğitmeni olarak çalışmak gelir.Bu işin püf noktası gelişen bu meslekte yeniklere ve gelişmeler daima açık olmak ve mümkün olduğunca çok uzmanlık almak için sürekli yeni kurslara ve derslere devam etmektir. Başarılı köpek eğitmeni ancak bu şekilde olunur.
KÖPEK EĞİTMENİ
Yorum Yaz