Yavru köpeklerin bakımlarının büyük dikkatle ve özenle yapılması gereklidir. Yavru köpekler ne zaman yıkanır diye soracak olursanız ilk yıkamayı aşıları tamamlandıktan sonra yapmanız gereklidir. Ayrıca köpekler sık sık yıkanmazlar. Köpeklerin ter bezleri patilerinde bulunduğu için bizim gibi terleyip kokmazlar. Bu sebepten sürekli yıkanma ihtiyacı hissetmezler. Onları sık sık yıkamak derilerindeki PH dengesini bozar. Ayrıca kendi şampuanlarımızla da onları yıkmamamız gereklidir. Köpekleri ayda bir yıkamak en sağlıklısıdır. Süreyi uzatmak iyi kısaltmak kötüdür. Sık sık yıkanan köpeklerde ıslak kalan yerlerde koku oluşur. Islak kalması bakteriler için uygun ortam oluşturur. Köpeğinizi yıkadıktan sonra muhakkak onu iyice kurutmalısınız. Yavru köpekler ise üşüyebilecekleri göz önünde bulundurularak yıkanmalı kurutulmalı ve sıcak yerde tutulmalıdır. Yavru köpekler yetişkinlere nazaran daha narindirler. Gözlerine sabun kaçması, sabunu yalayabilecek olmaları ihtimaline de dikkat edilmelidir.
Yavru köpekler ne zaman yıkanır araştırmalarına girildiyse dikkat edilmesi gerekenleri muhakkak bilmelidir. Aşıları tamamlanmış olması ilk dikkat edilecek husustur. Köpeğin banyo suyu ne sıcak ne soğuk olmalıdır. Şampuanı ise tüy yapısına ve rengine uygun olmalıdır. Kimyasal içeriklerine dikkat edilmelidir. Köpek nazikçe ıslatılmalı ve sonra şampuanlanarak eller ile nazikçe masajla ovalanmalı gözlere ve ağza dikkat edilerek her yeri yıkanmalıdır. Eğer ihtiyaç duyuluyorsa ikinci kez şampuanlanmalıdır. Yavru köpeğinizi yıkamaya başlamadan önce havlusunu da yanınıza alın. Sudan çıkardığınız gibi havluya sarıp sıcak bir yere götürün. Özellikle kış günleri ihtiyaç duyulmadıkça yıkamayın. Saç kurutma makinesinin düşük ayarında onu yakmadan kurutabilir ya da havluyla nemini aldıktan sonra kaloriferin yanında kurumaya bırakabilirsiniz.
Köpeğinizi gezdirdiniz ve patileri kirlendi. Bunun için köpeğinizi alıp yıkamaya götürmeyin. Patilerini ıslak mendillerle silebileceğiniz gibi sadece ayaklarını da yıkayabilirsiniz. Bunun yanında bir diğer yıkamaya alternatif seçenek ise kuru temizleme tozlarıdır. Bunlar toz halinde temizleyicilerdir. Tozlardan yeterli miktarı köpeğinizin üstüne dökerek kirleri temizleme şeklidir. Yıkamaktan çok daha basit ve zararsızdır. Ancak bunların da kimyasal içerdiklerini unutmayın. Çok sık kullanmak derisinin PH dengesini bozar. Köpeğiniz üşür mü sorusunu çok kez merak etmişsinizdir. Köpeğinizin vücudunda kalın bir yağ tabakası vardır. Bu yağ tabakası onu doğal ortamında soğuktan ve dışarıdan gelebilecek darbelerden korumak için vardır.
Bunun için köpeğiniz asla sizin kadar çok üşümez. Yani bir de şunu bilmelisiniz. Köpekler ve diğer hayvanlar soğuğa sıcaktan daha çok tahammül ederler. Bu bir araştırma ile kanıtlanmıştır. Süt ineklerinin bulunduğu ortam sıcağa maruz bırakıldığında süt verimi düşmüştür. Ortam soğutulduğunda ve -8 e kadar düşürüldüğünde verimleri artmıştır. Yani sıcağa tahammülleri daha azdır. Bunun için köpeğinizi çok sıcağa maruz bırakmamalısınız. Tabi ki bu köpeğinizi soğuğa bırakın anlamına gelmez. Ama köpekler ıslakken vücut ısısı daha hızlı düşecektir. Bunu da göz önüne alarak nispeten daha sıcak bir yerde kurumaya bırakmalısınız. Ayrıca yavru köpeklerde yağ tabakası daha ince olduğundan bir yetişkin köpeğe oranla daha korumasızdır.
Yavru köpekler ne zaman yıkanır konusunda kısaca bilmeniz gerekenlerin başında aşılarının tamamlanmış olması gereklidir. Aşılar immunal sistemlerini güçlendirecek ve bağışıklığı koruma altında olacaktır. Köpekleri asla kendi şampuanlarımız ile yıkamıyoruz. Soğuk ya da sıcak su değil ılık su kullanıyoruz. Yıkama aralıklarını mümkün olduğunca uzun tutuyoruz. Eğer kirlenmişse alternatif olarak kuru temizleme tozlarından kullanıyoruz. Köpeklerimize değer verdiğimizden onlar için en iyi ve en doğrusunu yapmak istiyoruz. Bunun yolu ise bilgili ve kontrollü bir şekilde ona bakmaktan geçiyor.
Yorum Yaz