Köpeklerimiz, kimi iri cüsseli ve hantal, kimi küçük ve yumoş, kimi asil ve hızlı, kimi saldırgan ve korkutucu… Görüntüleri nasıl olursa olsun, onlar binlerce yıldır, değişik ihtiyaçlardan dolayı hep yanımızdalar. Onlar hem dost, hem işçi, hem avcı hem de malımızın ve de canımızın bekçileri.
Sanayileşmeyle birlikte bireyselleşen, yalnızlaşan insanoğlunun hala daha can yoldaşı köpekler. Her ne sebepten dolayı olursa olsun onlar yalnızlara nefes, çocuklara arkadaş, engellilere can yoldaşı, hastalara bakıcı dahi olmaktadırlar. Artan ihtiyaçlardan dolayı köpekler günümüzde çok daha aktif olarak hayatımızda yer almaktalar.
Eğer bir köpek almaya karar verdiyseniz, bir köpekle birlikte yaşamanın o kadar da kolay olmayacağını baştan bilmekte fayda vardır. Daha önce hiç köpek beslememiş kişiler için bu oldukça sıkıntılı bir sürece bile yol açabilir. Köpek ediniminde öncelikle bir köpek eğitmenine müracaat etmek oldukça yarar sağlayacaktır. Her bireyin köpek edinme ihtiyacı farklı olabilir. Çocuklarınıza bir oyun arkadaşı mı? Evinize ailenize ya da işyerinize bir bekçi mi? Yoksa av şölenlerinizde bir iz sürücü mü? Öncelikle hangi ihtiyaçtan ötürü bir köpek edinileceği tespit edilip, köpeğe sunulabilecek yaşam ortamı değerlendirilmelidir. Bu değişen ihtiyaçlar ve mevcut hazır ortamlar eğitmenle birlikte değerlendirilmeli ve edinilecek en doğru köpek ırk ve cinsiyetine karar verilmelidir. Ayrıca eğitmenle birlikte köpeğin alacağı eğitim yöntemleri ve süreleri hakkında da görüşmekte yarar vardır.
Köpek eğitimleri pozitif eğitim, köpek sahibi eğitimi, temel itaat eğitimi ve ileri itaat eğitimi gibi eğitimlerden oluşmaktadır. Köpeklerin eğitimi daha birkaç aylıktan başlamalıdır. Köpek eğitimi maalesef ülkemizde atlanan ve üstünde durulmayan bir konudur. Köpek sahipleri köpekle baş edememeye başlayınca ancak bir profesyonel eğitime ihtiyaç duymaktalar. Oysa eğitim daha yavruyken başlamalıdır.
Yavru köpekler çok hızlı bir şekilde öğrenirler. Ona edineceği davranışları hemen başta öğretmeye başlamak gerekir. Tuvalet eğitimine hemen başlanmalıdır. Birkaç hafta sonra aşıları bitince de tasma eğitimine başlanmalıdır. Daha sonra saldırgan davranışların ortadan kalkması için ve liderin siz olduğunu köpeğe kabul ettirmek için eğitim verilmelidir. Eğitmenlerden alınan yardımlar bununla kalmayacaktır.
Köpeklerin kızgınlık döneminde idare edilmesi, ergen yavru köpeğin psikolojisi ve yavru köpeğin sosyalleşmesi gibi konularda da eğitmenlerden yardım ve destek alınmalıdır. Bir evcil hayvan olarak köpekle mutlu ve huzurlu yaşayabilmeniz için en az tuvalet eğitimini ve temel itaat komutlarını almış olması gerekmektedir bir köpek sahibinin.
Yürü (izle)
Bu komutla köpek sahibinin hemen yanında yürümeyi öğrenir. Köpek etraftaki uyarıcılar ne kadar cazip olursa olsun etrafına bakmadan yürür. Bu komuta itaat sayesinde köpekle güvenli bir şekilde yürümek sağlanır.
Otur
Bu komutla köpek hemen oturmayı öğrenir. Otur emri altındaki köpek ikinci emre kadar oturma şeklinde bekler. Köpeklerden çekinen kişilere güven telkin edebilmek ve onları sakinleştirebilmek için kullanılır. Mutlaka edinilmesi gerekli olan temel bir komuttur.
Yat
Bu komutla köpeğin aynı otur komutunda olduğu gibi hemen yatması sağlanır. Köpek ikinci bir komuta kadar yatarak bekler. Yine aynı şekilde köpekten çekinen bireylerin, çocukların hatta kedi ve köpeklerin olduğu ortamlarda sıkça kullanılmaya ihtiyaç duyulan bir komuttur.
Bekle
Bu komutun otur ve yat komutlarından çok bir farkı yoktur. Köpekten uzaklaşmak zorunda kalındığında köpeğin sabit bir şekilde sahibini beklemesi için kullanılan bir komuttur.
Gel
Özellikle dış ortamlarda serbest koşu yapan köpeklerde kullanılan bir komuttur. Etrafta kedi köpek gibi uyarıcılara yönelmede de işe yaramaktadır.
Adalar Köpek Eğitim Çiftliği Köpeğinizle uyumlu, huzurlu ve güvenli bir şekilde uzun yıllar yaşayabilmeniz için uzman eğitim kadrosuyla eğitim vermektedir.
Adalar Köpek Eğitim Çiftliği
Yorum Yaz