Av Köpekleri Eğitimi

Köpek alınırken cinsine, yaşına dikkat edildiği kadar köpeğin eğitimine de çok dikkat edilmesi gerekir. Eğitilmemiş bir av köpeği sahibine eziyet verir. Sadece yaklaşık sekiz aylık bir eğitim ile bile kişi ömrünün sonuna kadar zevk alınabilecek bir av fırsatı yakalamış olur. Verilecek olan eğitim köpek ile insan arasında sağlıklı bir diyalog kurulması için çok önemlidir. Eğitiminden önce köpeğin karakterinin çözülmüş ve buna uygun eğitimler verilmelidir. Av Köpekleri Eğitimi ile köpeğin karakterine uygun olmayan eğitimler köpeği sahibinden uzaklaşmasına neden olur.

Av Köpekleri Eğitimi

Otur Komutu:

Otur komutu köpeğin çok hızlı bir şekilde öğreneceği komuttur. Otur komutu köpek kayış ile bağlıyken öğretilmelidir. Köpeğe otur komutu verildikten sonra oturur pozisyon alınır. Köpek bu konutu bilmediği için ilk zamanlar oturmak yerine kalkabilir. Bu durumda köpek arka kısmından hafifçe bastırılır ve kayışla da kafası yukarı bakacak şekilde tutulabilir. Köpek bir kaç uygulamadan sonra otur komutunu çok iyi bir şekilde öğrenmiş olacaktır. Bu komutu sözlü olarak yerine getirmeye başladığı takdirde, işaret parmağıyla hareket yapılarak bu defa köpeğin sesli bir şekilde otur komutunu yerine getirmesi sağlanır. Bir kaç haftalık denemeden sonra, köpek sadece işaret yoluyla oturmayı öğrenecektir.

Av Köpekleri Eğitimi

Bekle Komutu:

​​​​​​​Köpek kayışla bağlamaya hazır şekilde oturtulduktan sonra sakin hareketlerle karşına geçilerek dur hareketi yapılmalı ve yavaş yavaş köpekten uzaklaşılmalıdır. Köpek ilk zamanlar uzaklaştıktan sonra koşmaya başlayacaktır. Ancak koşmaya başladığı anda köpeği sırt bölgesinden tutarak yerine götürülmeli ve hareket elle sert bir şekilde bir kaç defa tekrarlanmalıdır. Bir kaç haftalık denemeden sonra köpek beklemeyi öğrenmiş olacaktır.

Gel Komutu:

Köpek otur ve bekle komutunu öğrendikten sonra gel komutunu çok rahat bir şekilde öğrenecektir. Köpek ilk etapta yaklaşık dört santimlik bir iple bağlanarak otur ve bekle komutu verilir. Komut verildikten snra köpeğin karşısına geçerek iple kendinize çekerek gel diye seslenin. Köpek yavaş yavaş gelmeye başladığı anda onu ödüllendirmek adına başını okşayın fakat kesinlikle yiyecek birşey vermeyin. Ondan memnun olduğunuzu hissetmesi yeterli olacaktır. Bu komut bir kaç denemeden sonra köpeği bağlanmadan yapılmalıdır. Bu şekilde köpek çok hızlı ve rahat bir şekilde gel komutunu öğrenmiş olacaktır.

Yat Komutu:

Köpeğinizi kendi önünüze oturtarak iki ön ayağı çekilmeli ve yat denilmelidir. Köpek yat komutu bir kaç defa tekrarlandıktan sonra artık sizi dinlemeye başlayacaktır. Bunun yanında kalkmaya çalıştığı zaman iki ayağı tek elle çekilerek sırtı okşanmalı ve bastırılmalıdır. Köpek bunu bir kaç dersten sonra kusursuz bir şekilde öğrenmiş olacaktır.

Hayır Komutu:

Hayır, kelimesinin belli bir komutu yoktur. Köpeğin eve geldiği andan itibaren yapmasını istemediğiniz şeyleri sert bir şekilde hayır diyerek söyleyin.

Aport Komutu:

Aportu iyi olmayan bir av köpeği ile ava çıkılması avın yarım kalmış olması sayılır. Köpeğin avlanması ne kadar güzel olursa olsun aportu iyi olmayan bir av köpeği sahibinin av sırasında avını elinden kaçırmasına neden olur. Bu nedenle av köpeği için aport eğitimi çok önemlidir. Bu eğitimi verebilmek için bir tahta parçasını sıkı bir şekilde iple bağlayarak köpeğin ağzına alabilecek şekilde ayarlayın.

Sonra tahta parçasını atın ve köpeğin bunu yakalayarak size getirmesini sağlayın ve yanınıza geldiği anda tahta parçasını elinize vermesini isteyin. Eğer vermek istemezse ve kaçarsa kesinlikle peşinden gitmeyin. Sert bir şekilde komut vererek yanınıza gelmesini sağlayın ve biraz bekledikten sonra aynı işlemi tekrarlayın. Eğer köpek bu işlemi yapmak istemiyorsa o zaman daha sert bir şekilde öğrenmesi sağlanmalıdır. Köpeğin ağzı alt dudakları dişlerine değecek şekilde sıkılarak ağzı açılmalı ve tahta parçası tekrardan ağzına konularak tahta parçasını getirmesi istenmelidir.

etiketlerETİKETLER
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Av Köpekleri Eğitimi