İnsanların en iyi dostu köpekler. Ne demişler bir köpeğin dostluğu, bir dostun köpekliğinden iyidir. Köpek sahibi olmak büyük bir sorumluluktur. İlgilenmeli bakımına ve eğitimine önem verilmelidir. Köpek eğitimi sınıflara ayrılır. Bunlardan en önemlilerinden temel köpek eğitimi köpeğin algısını açarak sahibi ile iyi bir iletişim kurmasına yardımcı olur.
Peki, temel köpek eğitimi nasıl verilir temel eğitime başlama yaşı 5-9 ay arasıdır. Eğitim, köpeğin bir karakter problemi (davranış bozukluğu)yoksa yaklaşık 4 hafta sürmektedir. Temel eğitim sahibi tarafından verilmeli ki sahip ve köpek arasındaki bağ güçlensin. Köpeği doğru şekilde eğitebilmek için yavruyken tasmaya alıştırılması gerekmektedir. İlk olarak otur, kalk, yat temel komutları öğretmeniz gerekmektedir. Sonrasında takip komutları bekle, otur bekle, yat bekle gibi komutlarla köpeğiniz sol tarafınızda size uygun adımlarla yürümeye başlar. Köpeğinize bunları öğretirken severek ve oyunlarla öğretmeniz onun daha iyi öğrenmesini sağlayacaktır.
Tabi ki yeri geldiğinde ceza vermeli ve neyin doğru ve yanlış olduğunu öğretmelisiniz. Gereksiz ve ağır cezalar verilmemelidir bu konuda dikkatli davranılmalıdır. Cezayı gerektiği yerde vermeli daha çok ödüllendirerek eğitiniz. Ödül olarak onu sevmeniz, okşamanız bile yeterli olacaktır. Ayrıca ödül olarak ona sevebileceği bir şey bulabilirsiniz bu oyuncak, yiyecek gibi şeyler olabilir. Küçük ırk köpeklerde hassas olunmalıdır ona karşı en ufak bir bağırmanızda sizden korkmasına neden olabilirsiniz. Büyük ırk köpeklerde ise korkaklık dönemini aşabilmek için temel eğitime önem verilmelidir. Köpeğinize vakit ayırmayı kesinlikle ihmal etmeyiniz günde en az 1 saat ilgilenmeli eğitimini, bakımını, beslenmesini ve yürüyüşünü yaptırmalısınız. Temel köpek eğitimi nasıl verilirkonusuna en iyi cevap sahibinden geçmekte sahibi köpeğine ne kadar önem verirse o kadar güzel eğitim verecektir.
-Köpeğiniz verdiğiniz komutun hareketini bitirmeden aferin demeyin. Bu onu heyecanlandırarak hareketi yarım bırakmasına neden olabilir.
-Köpeğinizi bir şey yaptırmakta çok fazla zorlamayın. Onun sinirlenmesine ve agresifleşmesine neden olabilir.
-Günlük eğitim sonrası köpeğinizle oynayın ki eğitim sonrasını keyifle beklesin.
-Doğru bir şey yaptığında anında ödüllendirin ki neden ödüllendirildiğini bilsin.
-Köpeğinizle aranızdaki iletişiminiz iyi olmalı ses tonunuzu sadece yanlış şeyler yaptığında yükseltiniz tabi ki bunu da fazlaya kaçırarak köpeği korkutmayınız.
-Eğitim verirken sabırlı olunuz. Anında yapmasını beklemeyiniz köpeğin de kendine göre zamanla öğreneceği şeyler vardır.
-Eğitimde zorlanılan bir şeyi tekrarla yapmayı ihmal etmeyin sabırla köpeğinizi sıkmadan öğrenmesini sağlayın.
-Köpeğinizi asla gereksiz yere cezalandırmayın.
-Moraliniz bozukken köpeğinizle fazla ilgilenmeyin köpeğinize daha çok pozitif enerji vermeye çalışın.
Temel Köpek Eğitiminin Faydaları
Temel köpek eğitimi iki taraf için de daha güvenilir ve rahat olacaktır. Herhangi bir durumda komutlarınızla köpeğinizi durdurabilir onun güvenliğini sağlayabilirsiniz. Eğitim sayesinde köpeğiniz ile aranızda bağ kurulur ve size sadık oluşu artar. Verdiğiniz komutlarla doğruyu yanlışı bildiği için dışarıda olumsuz bir davranış yapmasını önler ve rahatlıkla serbest bırakabilirsiniz.
-Eğitilmemiş köpekler davranış bozuklukları gösterebilir bu çevreniz için tehlikeli olabilir.
-Ürkek ya da saldırgan olabilirler.
-Eğitilmemiş köpekler sizin liderliğinizi kabullenmeyebilir, komutları dinlemez ve size oldukça sorun yaratabilir.
-Eğitilmemiş köpeklerin sonu ne yazık ki hayvan barınakları olabilir. Sahibi davranışları yüzünden köpekle başa çıkamayarak bırakmak ister.
Temel itaat eğitimini başarıyla tamamlayan köpekler diğer eğitim aşamalarına geçebilirler. Temel köpek eğitiminde başarılı olamayan köpekler diğer eğitim aşamalarında başarılı olamazlar. Bu yüzden temel köpek eğitimi içlerinde en önemlileridir. Temel köpek eğitimini elinizden geldiğince en iyi şekilde verin ki diğer aşamalarda zorluk çekmeyin. Temel köpek eğitiminden sonra sırasıyla şu eğitimler gelmektedir;
-İleri itaat eğitimi (Tasmasız eğitim)
-İşaret dili eğitimi (Tasmasız eğitim)
-Davranış eğitimi (Tasmasız eğitim)
Temel Köpek Eğitimi Nasıl Verilir
Yorum Yaz